top of page
Vincentius logo.png

Lebomló, komposztálható fóliák, amelyek jobban teljesítenek, mint a műanyagból készültek.

 

Olyan innovatív, komposztálható fóliáról beszélünk, amely Európában havi kb. 150 ezer tonna műanyag hulladékot helyettesíthet. Célunk, hogy a műanyagot komposztálható, műanyag mentes, automata csomagológépekkel kompatibilis megoldásokkal váltsuk ki. A Vincentius az első komposztálható, vékony, átlátszó, zsugorítható fólia, ami 2021-ben elnyerte a Legjobb Csomagolás Innováció Díjat.

1.jpg

Az újrahasznosítás önmagában még nem jelent megoldást. A tények magukért beszélnek, az 1950 óta termelt összes műanyag csupán 10%-a lett megfelelő módon újrahasznosítva. Valójában a jelenlegi műanyag termelés 2030-35-re megduplázza a 2015-ös mennyiséget, amely megtriplázódik 2050-re. Mi több, a műanyag már a piacra kerülése előtt is ártalmas, 99%-a olajból, fosszilis gázból készül, és már a termelés és égetés során is szennyezi a környezetet, veszélyezteti a klímát és az egészségünket. Továbbá, a természetbe kerülve nagyon hosszú idő, 200-700 év alatt bomlik csak le.

Ha a komposztálható biofóliák mikrorészecskékre bomlanak és bekerülnek a környezetbe, nem bocsátanak ki mérgező anyagokat, és bármilyen természetes körülmények között felszívódnak, még a vízben is, a baktériumok meg felszívják és feldolgozzák őket.

 

A műanyag termelés csökkentése érdekében a műanyag termékekre adót róttak ki, ami szintén jelzi, hogy komoly a probléma. A műanyagot fokozatosan alternatív anyagok váltják le, amelyekkel csökkenthető a CO2 kibocsátás, és segítenek fenntartani egy standard globális hőmérsékletet.

2.jpg
Vincentius biofóliák.png

A vezető csomagológép gyártók a Vincentius komposztálható fóliákat választották a műanyag helyett

Jelenleg a bioműanyag még mindig csupán kevesebb mint 1%-át teszi ki a több mint 367 millió tonna éves műanyagtermelésnek. Ennek ellenére a kis mértékű műanyag termelés csökkenés által a bioműanyag piaca folyamatosan növekszik. A European Bioplastics és Nova-Institute által kibocsátott adatok szerint a globális bioműanyag termelés kapacitás a 2021-es 2,42 millió tonnáról kb. 7,59 millió tonnára fog nőni 2026-ra. Így a bioműanyag termelés a globális műanyag termelésben először fogja meghaladni a 2%-ot.

Vincentius POF.png

Vincentius - POF zsugorfólia

 

Ez a világ első bio-komposztálható, hőre zsugorodó fóliája, a Food & Show legjobb innovációjának győztese 2021-ben. Különböző vastagságban elérhető, átlátszó, magas szakítószilárdságú, hermetikusan zárható. Minden fajta csomagológéppel használható. A keresztkötéses molekuláris struktúrának köszönhetően kivételes tulajdonságokkal rendelkezik, ez a fólia gyorsan és alacsony hőmérsékleten hegeszthető, a zsugorkamrában pedig nagy sebességgel, alacsony hőmérsékleten zsugorodik (az energiafelhasználás több mint 30%-kal csökken), a legrövidebb kamrákban is gyorsan zsugorodik. Helyettesíti a PP és PE tartalmú nem újrahasznosítható anyagokat, amelyek ha bekerülnek az újrahasznosító állomásra, rontják az újrahasznosított granulátum minőségét, és így annak a terméknek a minőségét is, amit ebből a hulladékból állítanak majd elő.

Megfelel az EU EN 13432:2001 és EN 14995:2007 irányelveinek. A fólia ipari komposztálhatósági tanúsítvánnyal rendelkezik, a szerves hulladék közé kell dobni. Otthon komposztálható változata is gyártható.

Vincentius - BOVI flow-pack fólia

 

Olyan hegesztett, komposztálható, átlátszó fólia, amelynek technikai jellemzői jobbak, mint bármely PP fóliának. A BOVI-t flow-pack csomagológépekhez és VFFS nagy sebességű vertikális csomagológépekhez tervezték. A fólia aroma és párazáró, erős, viszont flexibilis és csúszós, így könnyen halad tovább. Alacsony hőmérsékleten hegeszthető melléktermék és káros gőz nélkül. A BOVI a BOPP és a CPP fóliák alternatívája, amely laminálható, mikroperforálható, makroperforálható, és ragasztóval bevonható. Ez a megoldás az EU-ban kb. havi 90 ezer tonna műanyagot helyettesíthet.

Különböző vastagságban elérhető. Megfelel az EU EN 13432:2001 és EN 14995:2007 irányelveinek. A fólia ipari komposztálhatósági tanúsítvánnyal rendelkezik, a szerves hulladék közé kell dobni. Otthoni komposztálható változata is gyártható.

Vincentius BOVI.png
Vincentius Superpower.png

Vincentius - SuperPower

 

Átlátszó, flexibilis, hegeszthető, zsugorítható fólia, magas szakítószilárdságú és szúrásállóságú, amely minden típusú csomagoláshoz használható. A polietilén műanyagot helyettesíti, és felhasználható konyhai frissentartó fóliaként is. Oxigénzáró tulajdonságokkal és természetes porozitással rendelkezik, amely meghosszabbítja a friss és közepes élettartamú élelmiszerek eltarthatóságát. Zsugorfóliaként is használható másodlagos és harmadlagos csomagolásnál. A SuperPower fólia makroperforálható, mikroperforálható és kezelés nélkül nyomtatható. A filmnek nincs szüksége bizonyos bakteriális körülményekre a bomlás megkezdéséhez, a természetbe kerülve rövid időn belül magától lebomlik. Különböző vastagságban elérhető. Megfelel az EU EN 13432:2001 és EN 14995:2007, BioBase, food contact irányelveinek. A fólia otthon komposztálhatósági tanúsítvánnyal rendelkezik, az otthoni komposztba is dobható, és remekül felhasználható kemikáliamentes virágföldnek, trágyának, zöldség- és gyümölcs ültetéshez, ugyanakkor a szerves hulladék közé is dobható.

bottom of page